Nauka przez zabawę… jedzeniem

W naszej rodzinie bardzo ważną rolę odgrywa jedzenie i dlatego ciągle poszukujemy nowych wrażeń kulinarnych. Jeździmy więc po świecie i smakujemy. W Chinach kuchnię syczuańską, w Iranie gulasz z wielbłąda w sosie z granata, w Mołdawii mamałygę, owoce morza na niegdyś ukraińskim Krymie, hamburgery w USA, czy kawę po bośniacku. W związku z tym chcemy rozwijać nasze Maleństwo także na tym polu. A ponieważ jeszcze za wcześnie na zastrzyk bałkańskiej kofeiny, czy ramadanowe przysmaki z Bliskiego Wschodu, zaczęliśmy spokojniej.
I nie chodzi nam wcale o kształtowanie u Zosi wyrafinowanego podniebienia ale o to, by poznawała ona świat kolejnym zmysłem.
Pierwsze spotkanie z fasolką

Jakby powiedzieli pewni nasi znajomi (których serdecznie pozdrawiamy): „przygotowując się do projektu „dziecko” zapoznaliśmy się z branżową literaturą” i tak natknęliśmy się na BLW, czyli Bobas Lubi Wybór. Jest to metoda, której celem jest zaszczepienie zdrowego podejścia do jedzenia.

Seler…
Kiedy więc przyszedł czas na rozszerzanie diety zaczęliśmy eksperymentować. Warzywa gotowane na parze pokrojone w słupki. Potem owoce, jajko, placuszki jaglane i ryba. Zasada jest taka, że nie maltretujemy dziecka papkami wpychanymi na siłę łyżeczką do małego gardełka. Produkty kroimy na odpowiednie dla dziecięcej rączki kawałki i pozwalamy samemu chwycić i posmakować. Jakież zdziwienie odmalowało się na Zosinej buźce, kiedy dostała pierwszą marchewkę.
Runda I
Zdziwienie przeszło w uśmiech, a potem w zaangażowanie, w walkę, w której marchewka stawiała opór kombinacji dziąsełek i ząbków w liczbie dwa. Było dużo uciechy, dużo bałaganu i dużo nowych informacji, które intensywnie rozwijający się mózg musiał przetworzyć. A o to nam przecież chodzi.
Brukselka też może być dobra

Dodaj komentarz